Начало » Ех тея Тя и Той » Какво искат мъжете ли? И те не са много сигурни : ))

Какво искат мъжете ли? И те не са много сигурни : ))

Day by day

декември 2006
П В С Ч П С Н
« Ноем   Ян »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Just running into my head

Sorted

Long time ago…

Авторско право

Creative Commons License
Произведението ползва условията на Криейтив Комънс договор.
Advertisements

Но все пак… Като оставим майтапа настрана, след като всички се изредиха да пишат глупости, които мога да резюмирам до: „Мъжете искат едно нещо, но от всички жени” – това в противовес на „жените искат всичко, но от един мъж”, се залових да направя проучване сред мои познати и другарчета, та дано най-накрая всички се успокоят като видят резултатите. Пък и Bobitu ми беше обещал да ми каже, ама на… мина много време и понеже съм нетърпелива, се захванах сама.

Значи….

„Какво иска един мъж” може да се раздели на три условни нива, които понякога вървят поотделно, но в повечето случаи се преминава от една в друга и се получава интересна комбинация.

Трите нива са секс, социум и смисъл.

Първата не е изненада за никой предполагам. Това е най-очевидната категория и е нивото, на което повечето мъже функционират. По-скоро като ловен инстинкт, в който не е необходима особена мисъл. Те просто се стремят да разпръскват гените си. На това ниво обикновено мъжете избират лошите момичета пред добрите. Тук мъжете искат:

* Жената да изглежда като излязла от корицата на списание
* Да действа като момичето на Джеймс Бонд
* Да е повече от една (пожелателно)
* Да не изисква мъжът да поема отговорност и да се обвързва
* Всичко това разбира се води просто до секс, мъжът иска секс (какво толкова?).

Втората категория е социалната. Тук мъжът търси сигурност и престиж. Очаква се мъжът да получава комбинация от завист и поздравления от приятелите си заради жената, която е покорил. Известно е, че мъжете са особено зависими от одобрението на хората, на които държат (т.е. приятелите си). На това ниво мъжът се притеснява особено. Типичен израз на притеснението е, ако трябва да купува подарък за такава жена – държи се все едно си избира кола : ))

На това ниво мъжът иска просто да се чувства мъж, а нищо не го прави повече мъж от завистта на околните мъже и желанието да бъдат на негово място.

На това ниво обаче мъжът иска и сигурност. Ако съответната дама не изрази по достатъчно ясен начин, без да прекалява, че държи на съответния мъж, то взаимоотношенията им вероятно ще се преместят на предходното ниво – сексуалното. Интензивните емоции на страх, гняв и ревност бързо обземат един мъж. За секунди превключва от обожание до желание да убие някого. Звучи грубо, но е вярно. Мъжете изпитват тези емоции по особено силен начин и не знаят какво да правят с тях (те по принцип не знаят какво се прави с емоциите). Варварското начало обикновено надделява над мъдростта, но има и такива, които си запазват емоциите за себе си. Мъжът иска някакъв вид сигурност. Смятат, че заслужават жена, която да иска единствено тях. Колкото и да е невероятно, се стремят към жена, на която могат да вярват, която им вярва достатъчно, която го уважава за това, което е и не прави малки мръсни опити да подрязва егото му. Т.е. в опит за резюме на това ниво мъжът търси:

* Престиж
* Одобрение от околните
* Някой, на когото да се доверят
* Някой, който ги смята за супермен.

Най-високото ниво на „какво искат мъжете” е смисълът. Това са качествата, на които мъжът се надява. От тук и за мен идват тези кратки мигове на проблясък, благодарение на които продължавам да вярвам, че един мъж може да е нещо повече от глупаво, егоистично животно. (извинете!)

На това ниво мъжът се радва повече на това да дава, отколкото да получава. Той прави нещо, защото го иска, а не защото някой му е казал да го направи. Той намира смисъл да преживява с жената нещо. Мъжът просто иска да прекарва времето си с жената, понякога дори го предпочита пред това да излезе с приятелите си (не винаги обаче). Ето тук думите на Екзюпери са наистина верни: „Да обичаш някого, не значи да го гледаш постоянно в очите, а да гледате заедно в една посока” (любим цитат).

Тази реалност е открита, безкрайно движеща се, енергична. Интелект, дух, личност и амбиция се сливат в едно и ни мотивират да изживеем нещо повече от обикновена емоция. В тази реалност една единствена снимка на любимия може да поддържа любовта ти за месеци. В тази реалност жената е обичана не защото е красива, а е красива просто защото е обичана. Май това е мястото където се пишат любовните песни и стихове … (на които после се разплакваме; между другото открих, че мъжете също плачат за жени, но чувствително по-рядко и обикновено само за една-две, а не за всички).

На това ниво мъжът иска:

* Да се отдава безрезервно
* Да служи
* Да споделя съвместни цели
* Да се пожертва, ако се налага
* Да споделя идеи, интелект, дух и амбиция
* Да го предизвикат да направи нещо, което смята за невъзможно
* Да му се помогне да порасне
* Просто някой, който да му отвърне със същата обич (вече не е любов)

Дали трябва да се мине през първите две нива, за да се постигне последното? Не е задължително. Трите нива са непрекъснати и работят едновременно. Колкото повече търси смисъла един мъж, толкова по-малко внимание обръща на останалите нива. Това може да се случи по естествен начин с годините, но и може да се възпита. Този преход обаче не е от най-лесните поради средата, в която се развива един мъж. Мъжете са се научили да живеят в долната скала на желанията си, а пък ние жените сме се адаптирали хитро на същото ниво, където със секс можеш да продадеш всичко, дори себе си. А това затруднява нещата до известна степен.

Картинката определено не е от най-розовите. Все пак резултатите от проучването ми показват, че мъжете наистина искат да обичат на най-високото ниво. Проблемът е, че не го осъзнават достатъчно, нито пък са склонни да вложат особени усилия да го постигнат…

Но пък и какво иска една жена – почти нищо всъщност. Очакваме Той да е силен като Супермен, прелъстителен като Казанова, умен като Айнщайн, красив като Ричард Гиър (Бандерас, Лео ди Каприо, Брад Пит), чувствителен като Гилбърт Грейп и едновременно с това магнетичен като Кръстника?!?!

Ами в отговор на тези изисквания обикновено ще срещна някой, който иска да съм перфектна домакиня, изтънчена дама, героиня от Съдба на куртизанка в леглото, Пепеляшка, независима Хубава жена и освен всичко друго Отчаяна съпруга : )))

Какво ще правим сега? Ще ходим на кино или ще започнем да се разбираме повече?


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: