Начало » Политически умозаключения » Не гръцкото, българското самочувствие трябва да се спасява!

Не гръцкото, българското самочувствие трябва да се спасява!

Day by day

януари 2007
П В С Ч П С Н
« Дек   Февр »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Just running into my head

Sorted

Long time ago…

Авторско право

Creative Commons License
Произведението ползва условията на Криейтив Комънс договор.
Advertisements

Стига вече с тези сравнения и набиване на стереотипи кой какъв бил. Гърците били „любезни и засмени, макар и малко мудни* и несхватливи келнери”, твърди Sulla. Бих го попитала колко гърци познава всъщност. Май познанията му за народа идват от няколкото гръцки студенти, които е виждал. И вероятно в добавка няколко набега за кафе и цигари до Салоника (Солун де), там не че са по-евтини, но като се сетим за безмитния на границата, всички се усмихваме сладко.

Познавам много гърци и с увереност твърдя, че са готини хора. Любезни и топли, готови да ти помогнат, готови да те разсмеят… Освен това са интелигентни. Могат да говорят и за световна политика, и за икономика, и за изкуство и спорт… И то не просто говорят, ами разсъждават трезво и разумно. Те не са толкова горди, че са в ЕС. На тях преходът също им е струвал скъпо. Толкова колкото и на нас ще ни струва. Вероятно на нас повече, но това е отделен въпрос (зарекла съм се да не коментирам европейската тема засега).

Имат и с какво да се гордеят, не им го отричам. Определено са наследници на невероятна цивилизация, наука, философия, история и култура. Няма да е грешно, ако твърдя, че Древна Елада е една от люлките на съвремието ни.

Единственото, което им отричам, е, че имат добър футбол. Това са пълни глупости! Просто политическо решение за европейска титла с цел популяризиране на олимпиадата…

Естествено – като всяка съвкупност от хора, имат и своята измет (както и тук). Познавам и такива… Те са мошеници на дребно или малко по-едно, хитреци, които се опитват да изкарат пари от глупостта на другите, които си мислят, че тук има евтина работна ръка, че могат да минат метър. Но такива има навсякъде. Изпитите, които си купуват гръцките студенти (а дали не са кипърци), се купуват не защото те имат парите, а защото има кой да им ги продава.

Гърция е чудесна страна – не толкова безрадостна и сива, колкото се опитвате да си я представите. Вярно, на природа отстъпва на прословутото ни перчене. Но пак е хубаво. И пътищата са им хубави. И е чисто (между другото Атина също има проблем с боклука). Стараят се. Опитват се да живеят. Средният грък работи за около 2000 евро на месец. Но кафето е минимум 2 евро. Цигарите и алкохола са в пъти по-скъпи от тук. Храната също. Голяма част от останалите неща е на същите цени, както тук. Така че май са на същия хал… Островите им са невероятни. Те знаят как да изкарат пари от туристите и за тях това е индустрия. Никой не се отнася зле с туристите и не те гледа в ръцете дали ще платиш, защото никой и не си помисля, че ти може да си мислиш, че няма да платиш. Naplerosomai – да платим! Ами ще плащаме, всичко се плаща на този свят, безплатните обеди свършиха, отдавна при това.

На границата ли? Минавала съм поне 50 пъти за последните три години. И през Промахон, и директно в Атина. Всеки път са ме посрещали с усмивка и са ми пожелавали приятно прекарване. Рядко са ме питали защо съм там и какво ще правя, по-често са ме питали кога ще се върна, но не винаги. Биеха печата и се усмихваха. Защото знаеха, че отивам там да си харча парите и да се забавлявам.

Външният им вид? Ами хора, като всички останали. Има дебели и грозни, има високи и хубави. Има и смесен тип. Шарени като нас.

Съседи сме и не трябва да се налагат стереотипи за това кой какъв бил.

Защото не искам да си мисля те какви стереотипи могат да си наложат за нас.

Просто не трябва да създаваме предубеденост, а да бъдем толерантни с всички около нас.

И не да търсим черното в другите, а да показваме своята добра страна.

Никой не е станал велик, принизявайки и омаловажавайки другия, а точно обратното – следвайки своя път независимо от всичко!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: