Начало » Ех тея Тя и Той » Това – жената – човек ли е?

Това – жената – човек ли е?

Day by day

януари 2007
П В С Ч П С Н
« Дек   Февр »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Just running into my head

Sorted

Long time ago…

Авторско право

Creative Commons License
Произведението ползва условията на Криейтив Комънс договор.
Advertisements

Типичната мъжка реплика е: „Е, тя е жена все пак.”

И какво като е жена? – питам аз.

„Ами, то, нали знаеш? Жените не са като хората.”

Ама, че обяснение…

Замислих се какво не им е като на хората на жените. Ходим на два крака и то доста по-често от мъжете. Мислещи и дишащи същества сме. От физиологична гледна точка май съвпадаме с тази, имаща се за „по-силна” половинка. (Изключвам половите белези от сравнението, то е ясно, че някакви разлики трябва да има.) Значи излиза, че и жената си е същински Хомо Сапиенс. А тогава какво?

Хич не обичам да ме подценяват на полов признак. Принципно една жена може да прави много повече неща от един мъж. Доказано е и че една жена може да прави едновременно минимум две неща без това да се отразява на изпълнимостта и продуктивността й в работата. Защото мисълта и е по-многопластова. Един от малкото мъже, който е можел да прави това – Наполеон – е бил обявен за гений. Никой нищо не споменава за жените, обаче, за които това е ежедневие. Като изключим, че почти няма област, в която жената да не се е справила и то успешно, не виждам защо трябва да се казва, че „ами, тя е жена”.

Много моля, дори бушоните си сменям сама, а наскоро успях да си сменя и ключа за осветлението след като трима гении на техническата мисъл не успяха. Извинете, че навлязох в техническата зона, където мъжът се има за господар. С две думи – кажете ми нещо което една жена не може да свърши без един мъж? Изключвам само правенето на деца. А и вдигането на много тежки неща, това не е в нашата област, определено.

Въпреки горното, все пак предпочитам да се занимавам с по-лирични и по-малко трудоемки занимания, т.е. мисловни. Ето и тук идва следващата реплика – колко са жените-философи, учени, писатели, изобщо „на мисълта”. Ами по-голямата част от обявените в наше време велики умове са на мъже. Съвсем нормално и резонно. Просто защото те са от времето, когато на жената наистина се е гледало като на „по-слабата” част. От жената тогава се е очаквало да си седи „дома” и да си гледа децата. Никой не е допускал жените до управлението, дори не са имали право да гласуват. Приятно изключение точно от онова време, което визирам, са единствено семейство Кюри. Но като се замисля колко войни са предизвикани именно от жени, как дворцовата интрига и съответно политика в много европейски държави са водени зад кулисите именно от жени… Не знам кой е по-силният тук?

Но всъщност всички знаят думите: „Зад всеки велик мъж, стои една жена.” Казал го е Наполеон, същият който твърди, че „Всички жени са курви с изключение на майка ми, но да не забравяме, че и тя е жена.” После Наполеон повел армиите си към необятна Русия, където на всички е ясно, какво се случило с тях. Е – това за наказание за глупавите му думи (извинете за лирическото отклонение).

Но да се върнем на жената зад всеки мъж. Сещам се за множество примери, в които женската красота е възпята – в картини, в стихове, проза, музика… Много постижения са посветени на жени. Много път именно жената е движещата сила на мотивировката на мъжа… Защото в знак на обич и възхищение, за да направи впечатление на любимата, той мести планини. Малко в стил: „Ти пред такава любов ще отстъпиш, любима.”

Не смятам да твърдя, че жените могат без мъже, нито пък обратното. Въпреки че в главата ми веднага изскача примера на амазонките, които “употребявали” пленените мъже за създаване на потомство, а след това ги убивали, заедно с родените деца от мъжки пол. Легендата разправя, че били изключително красиви. Не знам на какво точно почива, тъй като „амазонка” всъщност означава „жена без гърди”. Но независимо от семантиката, със сигурност не се сещам за племе, състоящо се само от мъже. Което иде реч да каже, че жената е важна и за възпроизводството на човечеството. Т.е. без нас не може.

Може да сме всякакви – красиви и грозни, бели и черни, глупави и умни, но Библията казва: „Мъже, любете жените си и не се огорчавайте против тях.”

Тоест, независимо какви сме, ние сме тук, именно за да правим живота по-красив, по-подреден, понякога по-объркан, но като цяло Живот.

И въпреки че всичко можем да си правим сами, обичам да ми отварят вратата и да ми държат стола като сядам. Не е нужно да скачате като войници, когато ставам от масата. Но дребните жестове на внимание не са излишни, както и проявата на уважение. Все пак съм цвете…


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: