Начало » Политически умозаключения » Как се насажда нетолерантността

Как се насажда нетолерантността

Day by day

февруари 2007
П В С Ч П С Н
« Ян   Март »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728  

Just running into my head

Sorted

Long time ago…

Авторско право

Creative Commons License
Произведението ползва условията на Криейтив Комънс договор.
Advertisements

По рождение, никой не е нетолерантен към другостта, защото не сме си изградили ясни представи и рамки за нормалността и това, което извън нейните рамки. Винаги идва някакъв момент, в който това се случва, било то заради личен опит или … най-често защото обществото ти налага по някакъв начин своята представа за рамките.

Дъщеря ми е на 3 години и поради причини, които в случая нямат значение, ходи на детска градина, в която повечето деца са от турски или ромски произход. Всички деца са чисти и спретнати, просто малки грейнали личица. За мен няма значение принадлежността към определен етнос на родителите им, поне докато си ги гледат и са като всички останали български деца.

Снощи малката направи следното изказване: „Мамо, в градината само аз, Ади и Тоши сме деца.”

Попитах: „А другите деца какви са?”

Отговорът: „Те не са деца, учителката каза, че са циганета, значи не са деца…”

На три децата са в състояние да градят причинно-следствени заключения…

Една учителка в детската градина вече провали опитите ми да имам дете, което поне в ранна възраст не е обременено от истерията, която ни тресе, че имаме над 10 % турско и ромско население.

Не ме възприемайте погрешно. Не защитавам никого. И аз не харесвам представителите на малцинствата, които тънат в мизерия, които крадат и всячески се опитват да живеят на гърба на обществото. Но за да се опитваш да живееш на гърба на обществото, не е задължително да принадлежиш към някое от малцинствата. Познавам и съвсем белички хорица, които го правят. Вярно е, че ромите по-често попадат в тази категория, но колко от нас ще вземат ром на отговорна работа, която би му дала възможност да гледа семейството си нормално? Познавам добри ромски и турски семейства. Семейства като всички други. С единствената разлика, че са се борили три пъти повече, за да постигнат това, което на мен ми отнема далеч по-минимални усилия.

Някога, когато бях малка, дядо ми ме учеше, че цветът на кожата няма значение. Важен е цветът на душата. Както и цветовата гама на делата. Вярвах му, продължавам да му вярвам и днес.

Опитвам се да предам това ценно наследство и напред, на малката. Пречат ми обаче. Защото ако сега – на 3-годишна възраст – в нея насаждат нетолерантност към различните, ми е интересно какво ще жънем, когато тя стане на 18-20. Я някоя „Атака”, я краен национализъм. Които определено – поне за мен – нямат място в уж тръгналото ни да се европеизира общество.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: