Начало » Политически умозаключения » Ама сме недоверчиви и страхливи

Ама сме недоверчиви и страхливи

Day by day

март 2007
П В С Ч П С Н
« Февр   Апр »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Just running into my head

Sorted

Long time ago…

Авторско право

Creative Commons License
Произведението ползва условията на Криейтив Комънс договор.
Advertisements

Не знам защо изобщо чета новини. Гледам проучванията на НЦИОМ. Първи брой: правителството губи доверие с 8 %. Ще губи, как няма. Пенсионерите са недоволни. Тези с ракията също. Българските турци – и те. Дори съм учудена, че спадането на доверието е само с тези 8 %.

Защото сумарно пенсионерите, привържениците на ДПС и недоволните от разни акцизи са много повече от осем процента.

Важното обаче в проучването било, че 45 % от българите смятат, че правителството ще си изкара мандата. Аз пък се учудвам на 55-те %, които мислят, че няма да го изкара. Без да са ме питали, аз пък знам, че ще го изкара. Трябва да гръмне АЕЦ, за да тръгне някой да го сваля това правителство. Не мислете, че го защитавам. Но трусове сериозни няма и като гледам не се очакват. Машинката си върви напред – къде тъпо, къде упорито. И те правят каквото трябва, по-скоро каквото могат. Ситуацията не е идеална. Но така сме се наслушали на „положението е такова в момента, но върви към по-добро”, че вече никой не се впечатлява, ами гледа как да се спасява някак.

Не им вярваме на политиците, но ги търпим, нали? Защото принципно българина е недоверчив. Не вярва и на жена си дори. Но пък я прегръща вечер и заспива до нея.

И сме страхливи.

Проучване две: Евентуалното обедняване е основният страх на българина в ЕС. Страховете са страх от нарастване на цените и данъците, страх от санкции на ЕС, страх от неизвестното и от новите изисквания, страх от загуба на национална идентичност, страх от емиграция на младите и квалифицираните българи и страх от тероризма и международната организирана престъпност.

Цените, мили страхливци, ще растат. Не е и сигурно, че доходите ще нарастват със същия темп като цените. Ще пообеднеем. После пак ще тръгне всичко по старому. Който си има и си работи, ще си има. Който е беден сега, пак беден ще си остане. Влизането в ЕС не ни прави по-богати автоматично. Чувалите с пари са за тези, които могат да постигнат нещо. Точка.

Санкции, неизвестно, нови изисквания. Ами то невежеството води до страх. Като не знаят и никой не обяснява, ще ги е страх хората. Единствено целенасоченото търсене на информация помага в момента. Защото още никой не е излязъл и обяснил на хората какво се очаква точно да се случи в ЕС. Информация – бол, но основно в Интернет. А една възрастова категория още си мисли, че като се изключва компютъра, се паркират дисковете. Разяснителна кампания – нямаше и още няма.

Ще си загубим националната идентичност. Няма. Ние шовинисти и националисти особено големи никога не сме били. Но пък и винаги сме държали на българското. Така че то няма къде да се загуби. Европа е съвкупност от национални идентичности и обединението няма за цел да ги обезличи. Целта е икономико-политическа.

Страх от тероризма и международната престъпност. Че те си ги имаше и до сега. Когато страхът от тероризма стане реална заплаха у нас, тогава ще можем да се поздравим, че сме станали значим обект на атака. Не че това е хубаво. Но ще покаже развитие. А дотогава просто ще бъдем солидарни с останалата част от света, която си се страхува.

Младите ще избягат? Сещам се за онзи виц: „Кой е най-бързия изход от кризата в България? Отговор: Аерогара София.” Ще бягат, ако няма какво да ги задържи.

Страхът може и да показва, че си жив. Но страхът показва, че нещо не е наред.

Продължаваме да сме недоверчиви и страхливи.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: