Начало » Животът от нещата » Доброто възпитание не е единствено първите седем

Доброто възпитание не е единствено първите седем

Day by day

май 2007
П В С Ч П С Н
« Апр   Юни »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Just running into my head

Sorted

Long time ago…

Авторско право

Creative Commons License
Произведението ползва условията на Криейтив Комънс договор.
Advertisements

При невъзпитана постъпка на някой – когато например си изтрие сопола в ръкава – обикновено казваме, че му липсват първите седем. Не го отричам. Първите седем са важно време, в което наистина се научаваш на лична хигиена и приемливо за околните поведение. Времето, в което ти се насажда в главата, че автоматичният отговор на „заповядай” е „благодаря”; че не се казва „дай”, а „може ли” и „моля” и още ред подобни навици на възпитанието.

Това обаче не е всичко. Гледайки потока от хора навън, които тичат озлобени и нахъсани, блъскат се да заемат място в градския транспорт или карат неправилно, изпреварвайки останалите, съм сигурна, че и техните майки са се старали през първите седем. И съм сигурна, че са успели да ги научат на принципите на доброто възпитание.

Само че се получава така, че с времето връзката между доброто възпитание, получено през първите седем и последващите периоди от живота на човека се къса.

Това би било вярно, обаче, ако доброто възпитание се заключаваше единствено в натрупаното в тези седем години. А всъщност вярното е, че човек се учи на добро възпитание цял живот. Доброто възпитание не е само да имаш култура на хранене и елементарно поведение, както и какво е подходящо да облечеш в дадена ситуация. Да си възпитан означава да умееш да общуваш с всички, да можеш да си налагаш необходимия самоконтрол, когато това е нужно. Да знаеш кога и какво да кажеш, както и да усещаш кога трябва да замълчиш. Все неща, които се учат с години. Да си възпитан значи да живееш така, че да не пречиш и на другите до теб да живеят, да се държиш с всички така, както би искал и с теб те да се държат. Да си възпитан означава преди да коментираш хората около теб, да погледнеш първо себе си и тогава да прецениш дали имаш право на коментари. Да си възпитан означава, да си толерантен към индивидуалните качества на всеки и да го приемаш такъв какъвто е без да го променяш.

Всичко това изглежда много банално, но е много трудно за постигане.

Не трябва да забравяме, че културният човек е огледалото на обществото. Но да си възпитан си остава истинско изпитание на волята и проверка на нервите в наши дни… Защото да си възпитан е задължение, а в днешни условия – истинско постижение.

Ние се борим за постижения, нали?

–-

P.S. Доброто възпитание обаче не ме задължава, когато ме плеснат по едната буза, да подам и другата. Това действие е обект на друга доктрина, която няма нищо общо с горните разсъждения.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: