Начало » Политически умозаключения » Безсилни, защото всъщност нищо не зависи от тях – 2 част

Безсилни, защото всъщност нищо не зависи от тях – 2 част

Day by day

май 2007
П В С Ч П С Н
« Апр   Юни »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Just running into my head

Sorted

Long time ago…

Авторско право

Creative Commons License
Произведението ползва условията на Криейтив Комънс договор.
Advertisements

Продължавам с прегледа, не на печата, а на европейските платформи от вчера.

Платформата на НДСВ е толкова ужасно дълга и разводнена, в типичен стил казваме много, но всъщност нямаме нищо конкретно предвид и всичко ще се случи, „когато му дойде времето”. Та „европейското лице на България” – мерси от това лице – леко е изместило фокуса, извеждайки едни странни позиции, от които никой нищо не разбира. С „Европа на общините” всъщност имат предвид „децентрализация на управлението, диалог с гражданското общество, участие във формирането на европейски регионални политики”, т.е. всяка губерния да си знае гьола. Или казано с други думи, това ми намирисва на София, Пловдив и Варна – градове с отделно, независимо от централното управление, а пък малките общини, които нямат толкова ресурси, да духат супата. А всъщност в настоящата ни ситуация подобно разделение е немислимо, защото по-малките и по-селскостопански райони съвсем ще изпаднат от класацията или просто ще се обезлюдят. „Европа на младите” е чудесно, защото се изтъква как ще можем да учим в толкова много чужди университети. Хубаво би било да се отбележи обаче, че ние и преди година имахме същата теоретична възможност, само че никой не казва, че таксите в тези чужди университети си остават все така непосилно високи за средното българско семейство. Новите „граждани на Европа” са в подобна позиция. Вече имаме право на свободно движение, но си оставаме икономически ограничени в това движение. Е, имат и цел за изграждане на проспериращо общество и икономически растеж, но не става ясно как точно това ще стане, нито пък кога. Пропускам целите в образованието и здравеопазването, защото положението при тях е съвсем същото, както при икономическия растеж. Усмихнах се злорадо на „ефективност в харченето на публичните средства и минимална регулативна намеса на държавата», ама съвсем не си помислих за харчене на пари без надзор. Интересна е позицията за демографската политика, където бил „важен не броят на населението, а качеството на живот на хората». И за последно изразяват подкрепата си към НАТО като част от сигурността на ЕС. Все си мислех, че НАТО е една друга организация, която няма общо с ЕС, но явно съм се объркала. Във всеки случай програмата на НДСВ си звучи като редовна платформа за всеки от изборите през следващите 50 години. Те ще правят нещо, а ние ще чакаме то да се случи… някога.

СДС от своя страна са малко по-конкретни, че дори си правят труда да обяснят някоя и друга позиция. Във всеки случай ме разсмя „България като новия тигър на ЕС”. Някой май е слушал една песничка повече. Интересна е целта и за ниски данъци. С това съм съгласна, но точно с присъствието си в ЕП, СДС няма как да наложи ниски данъци в България. Все пак ЕП няма функции да променя данъчното облагане в България. Ето затова целта за „привличане на инвестиции от ЕС-фирми”, въз основа на ниското данъчно бреме в България е неизпълнима. За „независима енергийна политика” не можем да говорим в никакъв случай, защото в момента си купуваме почти всичко от Русия, но никой не иска да отбележи, че и почти целия Европейски съюз прави същото. Казва се, че ще се търсят алтернативи, но общо взето такива реални в момента няма, тъй че и от Луната да напишат, че ще купуват уран, положението си остава същото. Останалата част от програмата остават общи и безсрочни цели като създаване на благоприятни условия за развитие на бизнес и младежта. Във всеки случай нищо не звучи оптимистично.

Същата е работата и с ДПС, чиято платформа се опира на принципите на свобода, демокрация, върховенство на закона, зачитане на човешките права, свободната инициатива и равните възможности и основната й цел е демократичната стабилност и икономическия просперитет на Европейския съюз и на България. Само за хронологията ще отбележа, че в ЕС всички държави са демократично стабилни, а само ние и Румъния имаме колебания в това отношение. Не ми харесва подчертаването как ЕС е нов хоризонт от възможности, от които предприемчивия гражданин трябва да се възползва, за да ги превърне в ново качество на живот. Това ми звучи като чиста проба заблуда на хората как ЕС ще изсипе купчината пари тук, а ние „предприемчивите” ще ги похарчим за нещо. Как пък никой не обясни за еврофондовете, че целта на отпусканите средства не е да има пари за харчене, а тяхното влагане в нещо, което да носи доходи за поколения напред и осигуряване на работни места. Останалата част са типичните толерантност, етнически модел, премахване на формите на дискриминация и прочее. Всъщност в ЕС дискриминацията не е на етнически признак, а на икономически, така че заиграването с тази карта е напълно излишно. Всъщност няма никакво значение какво точно ще напишат ДПС в платформата си, защото техния електорат е твърд и каквото и да напишат, твърдото ядро ще си гласува за тях.

Последни останаха БСП, които – странно за мен – водят в предварителните социологически проучвания, независимо от разразилите се скандали напоследък около тяхното управление. Тяхната Европа е на икономическия растеж, нарастващата заетост и намаляващата бедност, на демокрацията, равенството и сигурността, на социалната интеграция, на гражданите и по-сигурен, устойчив, мирен и справедлив свят. А тяхната България е на социалната отговорност, солидарността и взаимната подкрепа, на ускореното икономическото развитие, на сигурността и спокойствието на гражданите, на успяващите млади и България – силен и уважаван Партньор. Всичко това е много хубаво, показва, че една ли не БСП няма никакви остатъци от закостенялото старо мислене, но по аналогичен начин на всички останали платформи целите продължават да звучат необосновани от гледна точка на цели и срокове. Единственото условие, за да бъдат младите успяващи, а България – силен и уважаван партньор, е икономическото развитие на държавата като цяло. Ето това така и никой не отговори как ще стане, кога и каква ще е цената. Както и какво трябва да направи всеки от нас и каква цена ще платим, за да достигнем заветния връх.

Единствено за статистиката ще отбележа, че повечето закони, отнасящи се до самите нас, се коват имено в Европарламента, защото над 70 % от законите които се гласуват от нашето Народно събрание са съобразени с предварително обсъждани и установени европейски директиви. ЕП има законодателна роля в много сфери като: бизнес, екология, транспорт, земеделие… Освен това Европарламента има решаващата дума и върху бюджета на ЕС както и върху неговите дългосрочни финансови перспективи. Да го кажем направо, парите които уж ще трябва да усвояваме, са предварително разпределени от евродепутатите по мисии и пера именно в общия бюджет на съюза. Не на последно място, Европарламента има и ролята да контролира дали всички останали институции на ЕС си вършат добре работата. Освен това Европейският парламент е единствената европейска институция избирана директно от европейските граждани, каквито вече сме и ние.

От една страна, много тематики и въпроси не влизат в прерогативите на ЕП и по тях евродепутатите колкото и да си говорят, не могат нищо да решават. Това са например икономическите въпроси или външната политика. ЕП не притежава законодателната инициатива, т.е. директивите по които той гласува, не се предлагат и инициират от самия него, а от Комисията. (Представянето на ЕП е на приятел, когото цитирам.)

Ето затова, каквото и да се обещава, че ще бъде направено в европарламента от която и да е партия в областта на законодателството, е малко пресилено.

Всеки просперитет и развитие имат цена, която никой още не знае.

Повече с политика тези дни няма да досаждам.

Който решил, решил.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: