Начало » Животът от нещата » Децата – начин на употреба

Децата – начин на употреба

Day by day

юни 2007
П В С Ч П С Н
« Май   Юли »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Just running into my head

Sorted

Long time ago…

Авторско право

Creative Commons License
Произведението ползва условията на Криейтив Комънс договор.
Advertisements

Нееднократно съм говорила за децата. Независимо дали за моето, твоето или на съседите. По закон всяко дете има право на закрила при своето израстване и развитие, не може да бъде подценявано и унижавано, когато е болно, има право на помощ и грижа, има право да ходи на училище, а мислите и вярата му се зачитат. В закона пише още много неща, с които не е нужно да се занимаваме точно сега, защото това е в прерогативите на съда. Изводът обаче е един:


Човечеството дължи на децата най-доброто, което може да им даде. През всички времена е било злоупотребявано с деца и се е стигало до тяхната експлоатация. Това представлява една голяма заплаха за човешките права. Децата особено много се нуждаят от защита. Казва се, че в контакта с тях човек показва истинското си лице. Това в еднаква степен се отнася както за възрастните, така и за обществата и държавите.

Заради предизвикалият доста реакции и коментари случай в Блог.бг, с настоящето изразявам мнение, което смятам, че повечето хора ще подкрепят.

Сексуалните увлечение ала Лолита може да са били забавни за четене и интересни от гледна точка „изследване на неведомите пътища на любовта“ за повечето от Вас, обаче не смятам, че някой би поставил доброволно своето дете в такава ситуация. Никак не е случайно, че до 18-годишна възраст децата са под опеката на родителите си. Основната причината за това е една: приема се, че до тази възраст младият индивид не е изградил напълно ценностната и моралната си система и не може да прави разлика между добро и лошо, правилно и неправилно.

Най-изкривените ситуации се получават, когато някой възрастен, приеман от младия човек за пример, сам изкриви възприятията си за света и започне да подвежда младия ум в грешна посока. Хубавото е, че обикновено се намира друг възрастен, който да се опитва да го спре. Лошото е, че убеден в правотата си сгрешилия търси съчувствие и подкрепа у непознати като им представя своя украсена, изстрадана и недоказуема версия на случая.

Отварям скоба. Интернет като анонимно пространство и хората като филантропи. Тук всеки може да се оплаче и да намери съчувствие и морална подкрепа за всеки свой проблем. Всъщност сгрешилият знае, че това, което прави, е неправилно. И се чувства виновен. Излагайки „душата си“ пред стотици непознати, от които все неколцина ще го потупат по рамото, всъщност той изчиства вината си. Защото се намират хора, които да го подкрепят. И така той приема, че вината му не е чак толкова вина, защото някой му е казал да се бори. Тъжното е, че се бори за кауза, която всеки – запознат с подробностите – би осъдил.

Отговорете си сами на следния въпрос:
Ако вие бяхте в такава ситуация и това беше вашето дете, какво щяхте да направите?

Моят отговор?
Не съм убедена, че щях да разчитам единствено на закона. Защото законът знаем често е слаб и муден.

Четейки това, си казвате, че историята е възмутителна и трябва да се направи нещо? Първата ми мисъл бе, че модераторите на Блог.бг трябва да вземат отношение и да закрият блога на този човек. След това обаче се сетих, че всъщност Блог.бг не носи отговорност за съдържанието на отделните блогове. Това от гледна точка „условия на ползване“. От наша страна остава пълния игнор. Не си мислете, че той ще се откаже. За да посегне на 13-годишната си доведена дъщеря е ясно, че нещо в моралните му устои е дълбоко повредено.

Във всеки случай пазете децата си, за да не ги видите някъде така:


Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: