Начало » Животът от нещата » Човеченце в кутийка

Човеченце в кутийка

Day by day

юли 2007
П В С Ч П С Н
« Юни   Авг »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Just running into my head

Sorted

Long time ago…

Авторско право

Creative Commons License
Произведението ползва условията на Криейтив Комънс договор.
Advertisements

Хората обичаме да класифицираме. Всичко и всеки. Причината? Ако успеем да подредим класифициран заобикалящия ни свят и среда, се чувстваме по-добре и ни изпълва усещането, че всичко подлежи на контрол и управление.

Една класификация винаги се прави в зависимост от предварително зададени параметри. Височина, дължина, тегло или някакви други характеристики, които сме въвели предварително. Когато тези характеристики са обективни – каквито неизменно са височината и дължината измервани в метри, няма никакъв проблем. Класификацията не подлежи на оспорване. Никой не може да каже, че метър и пет е повече от метър и десет.

Това обаче рядко е достатъчно. Ние обичаме да класифицираме не само нещата на добри и лоши. Човекът най-много се блазни да класифицира другите човеци. И тук настъпва драмата на класификацията. Защото параметрите, освен физическите характеристики, са условни и променливи зависими.

Пример? Добър и лош човек. Интелигентен и тъп. Красив и грозен. И прочее. Поставяме скалата за измерване. Нулевата позиция е самия класификатор. Приемаме, че той е средно нито добър, нито лош, средно интелигентно-тъп и средно красиво-грозен, т.е. нормален крокодил. Класификаторът поставя всички, които са над нулата, т.е. над неговите качества в горната част на скалата и всички останали под нея – стават по-малко хора от него.

Какъв е проблемът? В самооценката на класификатора. Защото той няма как да се постави където и да било обективно в скалата. Всеки приема сам себе си за отправна точка и център на своята вселена. Което е и правилно, и не е правилно. Всъщност класификацията на околните се проваля, защото въведените параметри са условни.

Ние обаче продължаваме да държим да има класификация. Класирани файловете се управляват по-лесно. Слагаме всичко в кутийки, правим отметки – добър, лош, тъп, красив, умен, успял, нахален, завеян…

А всъщност никой не иска да бъде подложен на тази класификация, която прави на всички останали. Затова – ако не искате да станете човеченце в нечия класифицирана кутийка, не слагайте и останалите хора в кутийки.

Толкова е просто. И толкова неизпълнимо.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: