Начало » Животът от нещата » Новият СПИН*

Новият СПИН*

Day by day

август 2007
П В С Ч П С Н
« Юли   Септ »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Just running into my head

Sorted

Long time ago…

Авторско право

Creative Commons License
Произведението ползва условията на Криейтив Комънс договор.
Advertisements

Ден след ден информационният поток ни залива. Случват се толкова много неща, че за да проследиш всичко, трябва да се занимаваш единствено с това. Някой успяват, други не. Факт е обаче, че колкото и да следиш всичко, шансът да успееш да схванеш цялостната картинка е почти равен на нула. Ето затова хората пропускат съвсем избирателно коя част от информационния поток да стигне до тях и коя не.

Лошо няма. Така обаче човек не може да гради самостоятелно и независимо мнение и трябва да разчита на чужди мнения, които уж са схванали картинката. Който има по-голям тираж и рейтинг, той налага общото мнение. И ето как се вкарват хората в заблуди. Ще ми кажете, че това е то силата на медиите. И е така…

… и не е. Това е слабостта на масата. Която е научена, че всичко може да й дойде на готово. Откакто се научихме да ядем полуфабрикати, от тогава започна и бавното, но сигурно пропадане на начина на мислене. С полуготовите храни дойде и полуготовото изградено мнение, към което е много по-лесно да се придържаш, отколкото да градиш свое.

Причините за това не са единствено полуфабрикатите. Те са най-малко виновни. Виновна е системата за образование, променените ценности, начина на възпитание, консуматорската ориентация на обществото като цяло. Виновен си ти, който висиш пред компютъра сега и ми четеш щуротиите, вместо да си гледаш служебната работа. Нямаш работа? Винаги можеш да си измислиш. Виновна е нагласата, че нещо може да се свърши и утре, може и други ден.

Виновно е насаденото схващане, че всичко е на една ръка и един клик разстояние. Не отричам, че това е полезно. Без информация не може. Но и без мислене не става. Замисляли ли сте се, че единственото, което отличава човека от животните е способността ни да мислим? А знаете ли, че основният стаден принцип е този на подражанието.
Отричам готовите щампи, масовата мода, агресията на улицата, масовата психоза от птичи грип, от алкохолици, наркомани, цигани и не знам още какви.

А мен ме е страх единствено от новия СПИН.


* СПИН – синдром на придобитата интелектуална недостатъчност.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: