Начало » Животът от нещата » За светлата и тъмната страна на Силата

За светлата и тъмната страна на Силата

Day by day

октомври 2007
П В С Ч П С Н
« Септ   Ноем »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Just running into my head

Sorted

Long time ago…

Авторско право

Creative Commons License
Произведението ползва условията на Криейтив Комънс договор.
Advertisements

Силата, да, онази същата, е разделена условно на светла и тъмна. Чудите са какво е силата? Силата е увереността и желанието да вървиш напред и да постигаш целите си. Т.е. силата срещу слабостта е действието срещу бездействието. И в същото време движението е сила, но покоят не е слабост. Слабост е спирането на движението.

Делението на силата на светла и тъмна страна се обуславя от посоката на движение на силата. Най-условно тъмната страна се стреми към надмощие над всичко останало, докато светлата страна означава използване на силата в името на доброто. Но пък делението на добро и зло е толкова условно. Доброто за мен може да е недобро и дори лошо за теб. Както и обратното.

Свръхчовекът на Ницше е силният човек. Мотивацията на неговия силен човек идва от гнева и бунта, както и от овладяването на знанието. В този смисъл вероятно свръхчовекът владее тъмната страна. Защото той се пробужда от страха. Страхът води до гняв, а гневът до омраза. Омразата избухва в сила, а силата побеждава. А когато човек постигне първата победа върху другите започва да се замисля, че трябва да победи себе си. Тогава страхът се замества със смелост, гневът с контролиран хъс, а омразата се топи, защото е излишна.

И не, антиподът на омразата не е любовта. Любовта е онова чувство, което може да те изпълни, една когато победиш собствения си егоизъм да обичаш някой друг повече от себе си. А антиподът на любовта е безразличието. Докато омразата е отричане в невъзможността да приемеш нещо. А дали антиподът на омразата не е преодоляването на отрицанието?

Опитваш се да откриеш себе си на коя страна на Силата си? Малка тайна: Да откриеш себе си, т.е. своя Аз, не е нещо, което подлежи на истинско откриване. Това не е ябълка все пак. Аз-ът е нещо, което създаваш. Ден след ден, стъпка по стъпка. Всичко, което правиш, всичко, което казваш, всичко, което мислиш – ето с това създаваш себе си. Не е нужно да търсиш себе си, защото всъщност в момента се създаваш. Затова не се чуди къде ти си в Силата. Правилният въпрос е какво от себе си създаваш днес. И къде ти е Силата.

Затова важното е да владееш Силата. Останалото няма значение.

И не, не Силата да бъде с теб, а нека Силата бъде в теб.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: