Начало » Животът от нещата » Софийски провинциалисти

Софийски провинциалисти

Day by day

ноември 2007
П В С Ч П С Н
« Окт   Дек »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Just running into my head

Sorted

Long time ago…

Авторско право

Creative Commons License
Произведението ползва условията на Криейтив Комънс договор.
Advertisements

Онзи ден почти стана ясно, че основната причина за задръстванията може да са придошлите от извън София хора, които идват в прекрасния и подреден град, за да правят нови дупки по улиците, да си хвърлят боклука на улицата и изобщо да всяват ужас в 12-тото поколение софиянец.

От сега заявявам, че хората, които твърдят, че пъпа им е хвърлен на жълтите павета току под опашката на Коня, ме разсмиват неистово. Защото като поровиш мъничко се оказват с баба я от Карлово, я от Карлуково.

Но пък какви усти отварят само? Пришълците от „прованса” са виновни за всичко. Задръстват улиците, защото идват с по три коли. Цапат, защото „на село” кофи за боклук няма и там са свикнали да си хвърлят боклука току на пътя. Вдигат шум вечер, защото са свикнали да чакаракат до зори. Нагли са, защото смятат, че с нахалство се постига прогрес. Тъпчат и газят наред. Освен това се случва да са достатъчно умни копелета, че да вземат и хубавата работа изпод носа на софиянеца. Често се оказват и още по-умни и успяват да я вършат по-добре от него. Ужас. Софиянецът е толкова дискриминиран, че предлагам да го включим едновременно в Бялата и Червената книга на защитените видове.

Сега да погледнем нещата от другата страна.

От години в световен мащаб има естествена тенденция на миграция от селскостопанските към индустриалните райони, от малкия към големия град. Защото процесите навсякъде се механизират и „на село” не е нужна толкова работна ръка. В момента има отчаяна нужда от специалисти в по-горните ешелони на работния пазар, а за сметка на това не съм забелязала да липсват селскостопански работници. Можем да твърдим обратното, когато стигнем нивото на Острова и Нидерландия, които предпочитат да си внасят селскостопански работници отвън. От там обаче сме още далеч, много далеч.

Шефът ми твърди, че предпочита да взема на работа хора от провинцията поради фактът, че са по-упорити и амбициозни. Ето това явно бърка в паничката на софиянеца, защото трябва да се доказва, че е по-добър не по рождение и по привилегията на софийската си кръв, а защото може и знае.

Боклуците ли? Не отричам, че е мръсно. Обаче в редките случаи, когато съм била „по селата” нито веднъж не видях изхвърлени на улицата боклуци. Причината предполагам е, че там няма софийска „Чистота”, която да мине и да събере изсипаното. Или казано с други думи – хората сами си пазят чистото. А кой точно хвърля тук е абсолютно недоказуемо – защото не тичаш под всяка хвърлена хартийка да й искаш генеалогичното дърво. Най-голямата мръсотия съм виждала по курортите – където всички са за малко и именно за това смятат, че могат да отидат да си хвърлят боклука и да си ходят.

Музикалните вкусове? Колкото хора, толкова и вкусове. Музикалният вкус се унаследява, но се и придобива. В масово заливащата музикална пошлост е трудно да оцелееш понякога. И аз не харесвам чакараката, обаче съм виждала от тези с „пъпа на жълтите павета” да си друскат същия този пъп точно на тази оплювана ъм… музика (да речем).

Всъщност за мен няма никакво значение кой къде е роден. Да съдиш за един човек по месторождението му е дискриминация сходна с дискриминацията по цвят на кожата. Казвали сме, че обичаме да етикираме и налагаме стереотипи, защото те ни помагат да се ориентираме в обърканото ежедневие по-лесно.

По този повод, ето Ви моят стереотип:

Важно е не къде си роден, а какъв човек си, какво знаеш и какво можеш.

Толкова ли е трудно за разбиране?

Advertisements

6 Коментари

 1. Виктор каза:

  пич, постави се на мястото на потърпевшите. ако в твоя град се изсипят 1 милион души за период от 7 години и това доведе до задръствания, презастрояване, щото всеки иска да си купи жилище, както и засилена конкуренция на пазара на труда, ти какво ще направиш – ще се радваш ли ??? има и други големи градове – я виж едно русие колко може да се разшири и застрои – чак до стара планина! я виж варната – тя до силистра може да стигне! има също и плов/див/, ямбол, стара гъзора, габрово, плиевен, що не идат там пришълците, ами са се юрнали за софия?? то и тук ще паднат заплатите като се нароят мераклии за длъжности и така ни прецаквате и нас, бе мамицата ви селска малоумна!

 2. Виктор каза:

  пич, постави се на мястото на потърпевшите. ако в твоя град се изсипят 1 милион души за период от 7 години и това доведе до задръствания, презастрояване, щото всеки иска да си купи жилище, както и засилена конкуренция на пазара на труда, ти какво ще направиш – ще се радваш ли ??? има и други големи градове – я виж едно русие колко може да се разшири и застрои – чак до стара планина! я виж варната – тя до силистра може да стигне! има също и плов/див/, ямбол, стара гъзора, габрово, плиевен, що не идат там пришълците, ами са се юрнали за софия?? то и тук ще паднат заплатите като се нароят мераклии за длъжности и така ни прецаквате и нас, бе мамицата ви селска малоумна!!

 3. Виктор каза:

  пич, постави се на мястото на потърпевшите. ако в твоя град се изсипят 1 милион души за период от 7 години и това доведе до задръствания, презастрояване, щото всеки иска да си купи жилище, както и засилена конкуренция на пазара на труда, ти какво ще направиш – ще се радваш ли ??? има и други големи градове – я виж едно русие колко може да се разшири и застрои – чак до стара планина! я виж варната – тя до силистра може да стигне! има също и плов/див/, ямбол, стара гъзора, габрово, плиевен, що не идат там пришълците, ами са се юрнали за софия?? то и тук ще паднат заплатите като се нароят мераклии за длъжности и така ни прецаквате и нас, бе мамицата ви селска малоумна!!!

 4. Виктор каза:

  пич, постави се на мястото на потърпевшите. ако в твоя град се изсипят 1 милион души за период от 7 години и това доведе до задръствания, презастрояване, щото всеки иска да си купи жилище, както и засилена конкуренция на пазара на труда, ти какво ще направиш – ще се радваш ли ??? има и други големи градове – я виж едно русие колко може да се разшири и застрои – чак до стара планина! я виж варната – тя до силистра може да стигне! има също и плов/див/, ямбол, стара гъзора, габрово, плиевен, що не идат там пришълците, ами са се юрнали за софия?? то и тук ще паднат заплатите като се нароят мераклии за длъжности и така ни прецаквате и нас, бе мамицата ви селска малоумна!!!!

 5. Виктор каза:

  пич, постави се на мястото на потърпевшите. ако в твоя град се изсипят 1 милион души за период от 7 години и това доведе до задръствания, презастрояване, щото всеки иска да си купи жилище, както и засилена конкуренция на пазара на труда, ти какво ще направиш – ще се радваш ли ??? има и други големи градове – я виж едно русие колко може да се разшири и застрои – чак до стара планина! я виж варната – тя до силистра може да стигне! има също и плов/див/, ямбол, стара гъзора, габрово, плиевен, що не идат там пришълците, ами са се юрнали за софия?? то и тук ще паднат заплатите като се нароят мераклии за длъжности и така ни прецаквате и нас, бе мамицата ви селска малоумна !!!!

 6. Виктор каза:

  пич, постави се на мястото на потърпевшите. ако в твоя град се изсипят 1 милион души за период от 7 години и това доведе до задръствания, презастрояване, щото всеки иска да си купи жилище, както и засилена конкуренция на пазара на труда, ти какво ще направиш – ще се радваш ли ??? има и други големи градове – я виж едно русие колко може да се разшири и застрои – чак до стара планина! я виж варната – тя до силистра може да стигне! има също и плов/див/, ямбол, стара гъзора, габрово, плиевен, що не идат там пришълците, ами са се юрнали за софия?? то и тук ще паднат заплатите като се нароят мераклии за длъжности и така ни прецаквате и нас, бе мамицата ви селска малоумна ! !!!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: