Начало » Политически умозаключения » Орешарски, хич не те бива в прогнозите

Орешарски, хич не те бива в прогнозите

Day by day

януари 2008
П В С Ч П С Н
« Дек   Февр »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Just running into my head

Sorted

Long time ago…

Авторско право

Creative Commons License
Произведението ползва условията на Криейтив Комънс договор.
Advertisements

Не знам дали знаете, обаче в момента тече световна (уж неикономическа, но пък) финансова криза. Всъщност всяка финансова криза рефлектира върху икономиката неизбежно, защото икономиката е тази, която задвижва финансовите пазари. Същевременно, за да се стигне до финансова криза, значи нещо вече в икономиката е закуцало и тези проблеми не са от вчера. В българските медии въпросите за световните икономики да са рядко застъпени, защото общо взето това е информация, от която се интересуват ограничен кръг от хора и те знаят от къде да си съберат нужната информация.

Пример за човек, който трябва да се интересува от процесите в световната икономика, несъмнено е финансовият ни министър, защото той (заедно с екипа си разбира се) трябва да следи процесите и тенденции, да ги анализира и съответно да прави прогнози, въз основа на които да се движи фискалната политика на държавата ни.

Фактът за сриването на индексите на световните борси ме заинтересува, не защото търгувам с ценни книжа активно, а поради вроденото ми любопитство. Всъщност световната криза започва от подобна финансова в САЩ, породена от безразборно раздадените ипотечни кредити, част от които са се превърнали в несъбираеми. Логично е САЩ като водеща икономическа сила да оказва влияние върху световната икономика като цяло.

Случайно обаче попаднах на изказване с нашия министър от септември миналата година, в което той твърди, че „финансовата криза в САЩ няма да окаже влияние у нас”. Това е чудесен факт, уважаеми г-н Министър. Обаче трябваше да обясните защо няма да окаже влияние. Защото тайната му мисъл е била, че за да има финансова криза, в България трябва да има финанси. Казано честно, не е като хич пък да няма и доказателството за това е сриването с близо 20 % на стойността на ключовите участници на българския финансов пазар. Иначе ефект върху мен засега няма. Само за това се съгласих. Дългосрочна прогноза за влиянието на тази криза, разбира се, не може да се направи в момента, освен неоспоримия факт, че тя ще бъде овладяна.

Във въпросното изказване Орешарски активно се хвали с инфлацията от само[!] 6,5 % за 2006 г. Извинете, г-н Орешарски, колко е инфлацията за 2007 г.? Мисля, че това биха били по-интересни цифри. Вие обаче повтаряте като счупен грамофон, че „страната ще продължи политиката на макроикономическа стабилност и реализирането на бюджетни излишъци в средносрочен план като противодействие на евентуални външни и вътрешни дисбаланси” и че „средносрочна цел е и облекчаване на данъчния режим с цел увеличаване на икономическата активност”. Защото всичко това е прах в очите на хората.

28,9 % са поскъпнали недвижимите имоти средно за страната. В София това поскъпване, разбира се, е с малко по-големи проценти. Инфлацията, г-н Орешарски, за миналата 2007 г. е 12 %. Вие твърдите, че причина за тази инфлация е лошата реколта и метеорологичните условия. Може и това да има известен принос, обаче в свят, в който промишлеността движи икономиката, да се оправдаваме със селското стопанство ми се струва малко несериозно.

Предвидили сте някаква бюджетна рамка за 2007 г. Всъщност единственото, което се чува, е, че няма пари за това и онова. Но пък вие се радвате, че ще има бюджетен излишък.

Знаете ли, г-н Орешарски, аз нямам икономическо образование. И затова не смея да правя прогнози. И от финанси и макроикономика нищо не разбирам, но както виждате това не ми пречи да пиша (говоря) за това. Но аз съм една обикновена Лемънпай, а Вие все пак сте ни финансов министър.

Внимавайте с прогнозите.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: