Начало » Много или малко лични » Промяна 6: Не се страхувай от акулите

Промяна 6: Не се страхувай от акулите

Day by day

февруари 2008
П В С Ч П С Н
« Ян   Апр »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829  

Just running into my head

Sorted

Long time ago…

Авторско право

Creative Commons License
Произведението ползва условията на Криейтив Комънс договор.
Advertisements

Да си помислиш да смениш работата е едно, да изпратиш CV е второ, но да се изправиш лице в лице с потенциалните си нови работодатели е съвсем друго. И ако не си получил предложение за работа директно и без обявяване на позицията (не че нямах такова в джоба), трябва да направиш една фина настройка на поведението си. Защото първите две действия са еднолични и обикновено си изправен единствено очи в очи със себе си, докато последното те изправя пред хора, които не познаваш и които не те познават и трябва да им представиш най-доброто от себе си в рамките на обикновено до 30 минути. За тези 30 минути трябва да презентираш себе си до степен да убедиш всички присъстващи, че ти си човекът.

Малко съвети:

1. Проучи мястото

Защото прави ужасно лошо впечатление да кандидатстваш някъде, където нямаш представа какво се прави. И богатата обща култура никак не помага за запълване на липсата на информация. Затова проучвай.

2. Бон тон

Изисква да се облечеш по начин, по който едновременно да изпъкнеш сред останалите кандидати, но без да потиснеш интервюиращия. Тук абсолютни правила няма, но като цяло ежедневният бизнес стил отговаря на всякакви ситуации, освен ако не кандидатстваш за треньор на футболен клуб. А аз определено не се стремя към това.

3. Бъди преди другите

Въпреки че точността е особено ценно качество по принцип, това е случаят, в който трябва да забравиш да цепиш секундата на две и да отидеш поне 10 минути по-рано. Не като мен да излетиш от таксито и да скочиш запъхтян с главата напред.

4. Бъди спокоен

Най-важното, което трябва да носиш със себе си, е свежата си глава и трезва мисъл. И да внимаваш какво говориш. Защото всяко малко необмислено отговорче може да те прецака и да си затвориш вратата преди да си я отворил широко.

5. Не се страхувай

Преди да вляза казах, че „влизам при акулите” и ми се засмяха. Обикновено не се страхувам да вляза където и да било, да кажа каквото трябва и да изляза. Този път обаче почти ме стисна паниката за гърлото, сърчицето затупка бясно, а пръстите ми потрепваха лекичко. Сега мога да кажа – няма нищо страшно. Страховете се случват единствено в главите ни.

6. Не се самонавивай

Желанието да те харесат на всяка цена не трябва да е водещо, въпреки че това е основно. Изтъкни спокойно предимствата си, посочи недостатъците, но покажи и че можеш да преодолееш недостатъците. Най-важното е да бъдеш мотивиран и да си вярваш.

Кандидатствах за нещо, което никога не съм правила, но съм абсолютно убедена, че имам уменията и качествата да се справя с него. Дай ми предизвикателства и върхове за покоряване. (Смея се)

7. Излез и тръгни по улицата все едно не си направил поредната важна стъпка в живота си.

8. Обади се на другарче и си изпей всичко. Това помага особено за сваляне на напрежението.

Резултатите – чакат се.

Зациклям на някакви групи междувременно.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: