Начало » Животът от нещата » Стига с този Телевизор

Стига с този Телевизор

Day by day

юли 2007
П В С Ч П С Н
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Just running into my head

Sorted

Long time ago…

Авторско право

Creative Commons License
Произведението ползва условията на Криейтив Комънс договор.

Като ми каже някой обаче, че са казали „нещо по Телевизора“, направо настръхвам. Докарали сме се до там, че на Телевизора вярваме повече, отколкото на очите си. Защото Телевизора го е казал. Телевизорът се приема като някаква последна инстанция.

Те и по вестниците пишат разни неща. Но не винаги им вярваме.

Давам пример веднага. Имах едни роднини (не ме питайте как може да си имал роднини в минало време – може), които силно се интересуваха от тайния живот на бг „звездите“. Та те редовно ме осведомяваха, че „във вестника пише“, че „някой си бил болен/спал с…/пил с…/бил се с…“ и следваше въпроса дали е вярно. Аз нямаше как да знам, защото не им светех на тези „знаменитости“. Просто вдигах рамене и обяснявах, че не трябва да се вярва на всичко, което се пише по пресата.

Който не знае, ще му кажа, че вестниците се продават основно заради заглавията. Това е т.нар. маркетинг на заглавията. На първа и последна страница се слагат най-гръмките заглавия, които да хванат окото отдалеч и да разчовъркат любопитството на преминаващия по улицата читател. Хиляди пъти съм се наслаждавала на добре пляснато гръмко заглавие, което в крайна сметка няма почти нищо общо със съдържанието на статията.

Но фактът си е факт – сеирът винаги побеждава. Народът не иска семпли заглавия. Освен това масата като цяло не иска да мисли. Ако се представя поток от сухи новини, без коментар към тях, никой няма да ги следи. Хората искат случката и емоцията около новината. Защо нещо е станало и като е станало, какво следва от това. Така се чувстваме по-сигурни. Защото някой го е помислил вместо нас. Друг е въпроса дали е правилно или не. И коя част от истината се показва.

Не си мислете, че лечението е в преминаването към новини в телеграфен стил. Възможност за манипулация пак ще има. Просто част от новините няма да излизат.

Затова, замислете се какво Ви казва Телевизора и защо Ви го казва. Със сигурност Телевизора иска Вие да си мислите нещо, което на водещия са му казали, че трябва да Ви накара да си мислите.

И спете спокойно. Някой вече е измислил всичко, което трябва да си мислите за политиката, спорта, здравеопазването, инфлацията, Козлодуй, Странджа, заплатите, ЕС…

И нали знаете, че с Телевизора няма как да спорите?

Take care…


Вашият коментар